100 Βότανα 2000 Θεραπείες - KΩΣΤΑΣ ΜΠΑΖΑΙΟΣ 23€

Μοντέλο: 9789607664112

 

 Το βιβλίο αυτό είναι στην πραγματικότητα ένας «Πανδέκτης» γνώσεων, όπου έχουν καταγραφεί τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τα 100 πιο σημαντικά βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Όλα τα στοιχεία που περιέχει, προέρχονται από έρευνα, διάβασμα, συλλογή, μελέτη, διασταύρωση, κατάταξη.

Χρειάστηκε να διαβαστούν προσεκτικά και ν’ αποθησαυριστούν όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί για τα βότανα στην Ελλάδα καθώς και τα πιο σπουδαία βιβλία από την Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία, την Πορτογαλία, την Αμερική και την Αγγλία. Κάθε βιβλίο είχε κάτι παραπάνω από το άλλο. Κι όλα μαζί έδωσαν τα στοιχεία που κατέληξαν σε αυτή τη μορφή, που ελπίζω να σας διευκολύνει ιδιαίτερα.

Τη βασική ιδέα για την κατάταξη μου έδωσε η συγκριτική μελέτη των βιβλίων «Traitement des maladies par les legumes, les fruits et les cereales» του Γάλλου γιατρού Jean Valnet, οι αγγλικές εκδόσεις «A Modern Herbal» της M. Grieve, «A garden of plesant flowers» του John Parkinson, της πλήρους «Βοτανολογίας» του Καλπέπερ, ο Ελβετικός «Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών», η γερμανική «Pflanzenkunde», η ιταλική «Botanica farmaceutica». Και για τη βασική τεκμηρίωση στηρίχτηκα στα «Μαθήματα Φαρμακογνωσίας» του Καθηγητή Παν. Κρητικού, στις Φαρμακολογίες των Καθηγητών Ιωακείμογλου, Σπ. Δοντά και ΑΓ. Κωστή, στο «Εγκόλπιο των Ιατρών» του παλιού ιατροδιδάσκαλου Πυρρού του Θετταλού και σε πολλά άλλα βιβλία, που τα αναφέρω όταν μόνον εκείνοι έχουν περιγράψει μία χρησιμότητα των βοτάνων. (Θα τα βρείτε στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, στις τελευταίες σελίδες). 
Αλλά παρόλο που χρησιμοποίησα μερικά εξαιρετικά αρχαία συγγράμματα, και παλιές κλασικές Φαρμακολογίες πανεπιστημιακών διδασκάλων, όλα αυτά τα απλοποίησα στη σημερινή γλώσσα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κατανόησης.